https: Snorkling Seychellerne - Koralrev.dk
  Forside      Koralrev & koraller      Dyreliv      Dykkersteder      Artikler & oplevelser      Videoer      Billeder      Nyheder      Dykkerbegreber      Om koralrev.dk                      facebook   

Snorkling Seychellerne

23. oktober 2007 af Peter Steen Leidersdorff

Jeg havde ikke de store forventninger til snorkling-mulighederne på Seychellerne, men blev heldigvis meget positivt overrasket – her er mere end nok at udforske og de fleste gode steder findes direkte ved strandene.
 
El Niño
I 1998 blev store dele af det indiske ocean ramt af vejrfænomenet ”El Niño”, som fik havtemperaturen til at stige voldsomt mange steder – nogle steder nåede temperaturen op på 33-34 grader. De høje temperaturer forudsager "koralblegning", som opstår, når koraller udsættes for kraftige stresspåvirkninger af det omgivende miljø. En af disse stressfaktorer kan være forhøjede vandtemperaturer. Dette får de alger, som sørger for føde til korallerne og som også giver dem deres farve, til at forlade korallen. Som regel vil algerne vende tilbage og korallerne vil komme sig, når vandet igen bliver køligere. Men en udstrakt og langvarig koralblegning kan betyde, at korallerne dør. I så fald vil koralrevet blive ødelagt. Seychellerne var et af de steder, der i 1988 blev ramt meget hårdt af forhøjede havtemperaturer, hvilket nogle steder fik op til 90% af korallerne til at dø. De bløde koraller rammest først, mens nogle af de hårde koraller bedre kan holde. Koralblegningen er værst på inder-øerne i Seychellerne, mens mange af yderøerne ikke er ramt så hårdt, da havdybden omkring disse øer er langt større.
 
Lidt hårdkoraller har overlevet ved Anse Royale
Ingen forventninger
Det var derfor ikke med store forventninger, omkring oplevelser i vandet, at jeg ankom til Seychellerne med maske, snorkel og dykkerfødder. Jeg medbringer altid mit eget udstyr, hvilket er en smule besværligt, men til gengæld ved jeg hvad jeg har og skal ikke bruge tid på at leje det hele. Det kan også være mere end svært på Seychellerne, med mindre du bor på et af de relativt store resorts.
 
Vi startede ud på den "store" ø Mahe, hvor vi skulle bo i Anse Royale. Her skulle der eftersigende være godt at snorkle direkte fra stranden og ud mod en lille ø som hedder Ile Souris. Det blev vi selvfølgelig nødt til at udforske, men blev desværre mødt af det, som vi netop havde frygtet; koralrevet omkring øen var mere eller mindre dødt. Det slog mig ret hårdt at se et fuldstændigt dødt koralrev, hvilket jeg aldrig tidligere har set. De døde koralrev lignede meget, at de var afbrændte og at der derfor kun var "aske" og nogle smårester tilbage (se billedet øverst). Hist og her var der begyndt at vokse tangplanter på de steder, hvor koraller tidligere havde vokset. Vi fandt dog lidt overlevende hårdkoraller, som voksede på de store granitsten og her var da også et rimeligt antal koralfisk.

Senere snorklede jeg igen ved Anse Royale - hvor jeg svømmede ud mod revet i stedet for ud mod Ile Souris. Dette kan uden tvivl anbefales, og det endte faktisk med at være en af de fedeste snorkleture. Jeg mødte enorme stimer af fisk og så et par rigtigt store fisk - nogle af dem var over 1 meter lange...
 
Det bliver bedre
Et par dage efter lejer vi en bil og kører op af vestkysten på Mahe. Vi stopper ved en strand kaldet Anse Soleil, hvor vi skal ud og udforske revet. Her er mange af korallerne også døde, men her er det som om, at de er på vej tilbage og at en del af dem har overlevet. Det positive er, at her er der mange forskellige koraller, som har overlevet, dog alle hårdkoraller. Udbuddet af fisk er dog lettere sparsomt.

Granitvægge med koraller ved Anse LazioVi kører videre til Port Laurnay som i følge vores oplysninger skulle kunne tilbyde noget af den bedste snorkling på Mahe. Der er koralrev i begge sider af den meget flotte bugt, men vi fik dog kun prøvet det ene. Her var der et nogenlunde flot koralrev, men sigtbarheden var ikke specielt god - ca. 10 meter. Jeg tror, at omkring halvdelen af korallerne her var døde, og dem der var tilbage var meget de samme. Det positive var dog, at man flere steder kunne se små "skud" af nye koraller, som var på vej frem. Her var utroligt mange koralfisk.
 
Praslin
Næste dag tager vi videre til øen Praslin, hvor vi skal bo 5 dage. Det første sted vi snorkler er ved stranden Anse Lazio, som flere gange er kåret som verdens flotteste strand. Snorklingen her viser sig at være overraskende god. Her vokser der mange forskellige koraller på de enorme granitvægge - et syn jeg ikke tidligere har set nogle steder. Tæt ved strandkanten er korallerne også døde, men er på vej tilbage. Så snart man er ude ved 4-5 meters dybde er der virkeligt flot og jeg får set et par bløde koraller herude. Vi fik at vide, at der skulle holde en haj til ude mellem granitklipperne, men vi så den desværre ikke. Så det bliver forhåbentlig næste gang...

HavskildpaddeOmrådet er utroligt rigt på fisk og det er som om alle fiskene på Seychellerne er større end dem jeg tidligere har set ved koralrev andre steder i verden. Her er enorme stimer af forskellige slags fisk, massere af parrotfish, sergeant major, surgeonfish og en masse andre. anse Lazio er et virkeligt godt snorklingsted og en mere end super strand - så bliver det ikke meget bedre.
 
Havskildpadder
Dagen efter tager vi -lidt ved et tilfælde- ud til en strand, der hedder Anse La Blague. Selve stranden er ikke noget helt vildt efter Seychellerne standard, men det er snorklingen til gengæld. Man skal dog langt ud, før man når revet, som også her er stort set dødt. Her er både bølger og meget strøm, så man skal være en noglelunde svømmer for at komme derud. På min første tur derude ser jeg en stor rokke, som ligger på sandbunden, men ellers ikke noget videre spændende.
 
Enorme stimer af fisk!Vi er de eneste, som ligger på stranden og pludselig kommer en lokal mand over og siger, at vi skal passe på med at svømme derude, fordi der er enorme barracudaer. Jeg synes dog, at det lyder lidt overdrevet, så jeg får lokket Sandra med ud alligevel - så jeg ikke er alene. Da vi er kommet meget langt ud, ser vi pludselig et eller andet stort længere fremme og Sandra tror selvfølgelig, at det er en pigrokke og går helt i panik. Jeg får dog svømmet efter hende og får fortalt, at det "bare" var en havskildpadde. Vi svømmer tilbage og finder ud af, at området vrimler med havskildpadder. Det er en utrolig vild følelse at ligge og svømme rundt med en skildpadde - det kan klart anbefales. Vi blev helt høje...
 
Coco Island
Et par dage efter sejler vi med en 47 fods sejlbåd ud mod Coco Island- som er en meget lille ø tæt på øen La Digue. Øen er omkranset af koralrev, som dog er meget beskadiget efter El Niño, men er stadig en stor oplevelse. Hvis man befinder sig på inder-øerne på Seychellerne, er det uden tvivl et af de bedste steder at snorkle. Korallerne er virkeligt ved at vende tilbage og de lokale siger, at om en 10-20 år burde det være tilbage til normal tilstand. Fiskene er dog ikke forsvundet. Omkring vores sejlbåd kredsede hundredevis af gule og blå fisk og nedenunder svømmede der en masse større fisk.
 
En rokke ved Coco Island!Længere inde på selve koralrevet så jeg så mange forskellige slags fisk, som jeg aldrig har set før. Men det bedste var dog en stor pigrokke (vi troede, at det var en anden slags rokke, men efter at have søgt lidt på nettet efterfølgende, er jeg næsten 100% sikker på, at det faktisk var en pigrokke), som bare stille og roligt gled hen over revet og ikke var spor bange for os. Havde vi vidst, at det var en pigrokke, havde vi nok ikke turde svømme efter den, sådan som vi gjorde.
 
Når man snorkler omkring Coco Island, kan det anbefales at have en eller anden slags sko eller dykkerfødder på, da der er meget stort risiko for at støde fødderne ind i et eller andet pga. det lave vand inde ved øen. Her er også meget stærk strøm, så pas på ikke at komme for langt ud, hvis du ikke er en meget god svømmer og har lidt kræfter i behold.
 
Generelt
Snorkling på Seychellerne er meget mere end de døde koraller, fandt jeg ud af. Det er enorme mængder af forskellige fisk, store stimer, havskildpadder, rokker og hajer -hvis du er meget heldig. Det er uden tvivl det sted, som jeg har snorklet, hvor udbuddet af dyreliv i vandet har været størst. Og hvad gør det så, at korallerne ikke er i sin bedste stand? Intet...
 
Flere billeder