Tiden flyver, når man har det sjovt
8. april 2016 af Redaktionen
Certina ure – et klassisk dykkerur
Når man taler dykkerure, er der mange der forestiller sig massive digitalure med alle mulige og umulige fuktioner. Det er selvfølgelig også en mulighed, men for langt de fleste, vil meget mindre også sagtens kunne gøre tricket. Certina ure er f.eks. et yndet mærke blandt dykkere over hele verden pga. urets alsidighed, design og funktionalitet.
Certina ure er nemlig ikke et ”nørd ur”, der er proppet med gadgets og features. Derimod er Certina ure klassiske armbåndsure, der kan klare lidt af hvert. Herunder blandt andet dykning. De fleste Certina ure er vandtætte til minimum 100 meter, eller hvad der svarer til 10 bars atmosfærisk tryk. Dette tal kan dog variere fra model til model således at nogle Certina ure kan klare mere, men som udgangspunkt er 100 meter langt mere end rigeligt for de fleste fritids- og hobbydykkere.
Tjek dit urs vandtæthed
Hvis du allerede har et ur, du bruger til dykning, der ligesom Certina ure heller ikke er et superavanceret specieldesignet decideret dykkerur, er det vigtigt at have styr på, hvad det kan holde til i forhold til vandtæthed.
Det er nemlig sådan, at man ikke tester ures vandtæthed ved at smide dem i et bassin, men derimod vha. lufttryk. Som udgangspunkt er 1 meter vand lig med 0,1 bars tryk. 100 meter vand er således lig med 10 bars tryk. Det er for så vidt simpelt nok, men udfordringen er, at disse tryktests er lavet med luft og i stilstand. Når du er aktiv i vand øges trykpåvirkningen markant, hvorfor den angivne dybdeværdi reelt er noget lavere i praksis end på papiret. Du kan se mere om, hvordan én sådan tryktest reelt foregår i denne lille video.
Et ur til både hverdag og fest
Grunden til, at mange – specielt mandelige – dykkere, vælger at investere i de dyre og meget avancerede dykkerure, kan overføres 1:1 til det gamle ordsprog; du må aldrig gå ned på udstyr. Det er dog langt henad vejen et ”overkill” for langt de fleste. For det første er urene som regel meget dyre, og for det andet er det de færreste, der nogensinde har – eller får – brug for alle de mange funktioner sådan et ur har at byde på.
Derudover skal man holde sig for øje, at urene sjældent er specielt pæne. Smag og behag er selvfølgelig forskellig, men langt de fleste vil nok foretrække et mere klassisk ur, når de skal i festtøjet, fremfor et stort digitalt ur indhyllet i gummi, for at øge vandtætheden.
Dykkerure er gode til at dykke med – ingen tvivl om det! Men som et ”hybrid-ur”, du kan bruge til daglig, og som du ikke kun har glæde af under vand, vil et mere klassisk ur som f.eks. førnævnte Certina ure helt sikkert være et bedre bud.