Dykkerbegreber
Er opslag over dykkerbegreber og ord der er rare at vide når man er dykker og måske påtænker at dykke.
Atol
En meget lavtliggende koralø, ofte med smuk hvidt koralsand og helt turkist vand udenom. De fleste af verdens atoller findes i Det Indiske Ocean og i Stillehavet.
Barriererev
En meget stort revsystem, der normalt ligger flere kilometer fra kysten. Det danner en barriere i havniveau, hvilket beskytter kysten mod det åbne hav.
BCD
Buoyancy Control Device - en jakke, som dykkere bærer, og som bruges til at justere opdriften. Nogle har indbyggede lommer til vægte.
Blegning
I tilfælde af ekstrem stress (kan fx. være forårsaget af globale fænomener som El Niño) tvinges koraller til at udstøde de encellede alger, der lever inden i dem og giver dem deres flotte farve. Hvis dette sker, så dør korallen og kommer til at se hvid eller bleget ud.
Drop-off
Et fald i terrænet eller havbunden som en stejl revvæg eller klippe.
Dybdemåler
Et analogt eller digitalt instrument, der måler omgivende tryk og bruger dette til at angive dybden.
Dykkercomputer
En håndleds- eller konsolmonteret måler, der overvåger dykket og bl.a. indikerer kvælstofoptagelse, og hvornår man skal stige op til lavere dybder - et godt redskab til at undgå dykkersyge.
Dykkersyge
Dykkersyge eller dekompressionssyge opstår, når en dykker ikke har dekomprimeret ordentligt. Det højere omgivende tryk under vandet får nitrogen i åndingsluften til at opløses i stigende koncentration i kroppens væv. Hvis dette tryk formindskes gradvist gennem tilstrækkelige og korrekte dekompressionsprocedurer, vil nitrogenet af sig selv atter udskilles naturligt til blodet for at blive udåndet gennem lungerne. Hvis tryksænkningen sker for hurtigt, kan nitrogenet ikke nå at blive udskilt, hvorfor bobler af nitrogen udskilles i vævet. Symptomerne på dykkersyge omfatter kvalme, opkast, svimmelhed, utilpadhed, mathed, ledsmerter, lammelser, hudkløe og ufrivillig vandladning. Alle symptomer kan optræde vældigt maskeret, de kan komme sent og de kan optræde meget forskelligtartet fra tilfælde til tilfælde.
Genopfriskningskursus
Hvis man allerede er kvalificeret dykker, men ikke har dykket i et stykke tid, kan dette enkle kursus genopfriske de basale ting.
Koral
Koraller bliver tit forvekslet med at være klipper eller planter, men er faktisk sammensat af bittesmå dyr kaldet 'koralpolypper'. Når man siger "koral", så refererer man faktisk til disse små dyr og de skeletter de efterlader, når de dør. Læs mere.
Koralrev
Koralrev er opbygget af små organismer, som er hjem for nogle af de mest fascinerende planter og dyr i verden. Koralrev er massive strukturer af kalksten. Læs mere.
Kunstigt rev
Et menneskeskabt objekt, der forsætligt er sænket for at skabe et hjemsted for havliv og derved fornøjelse for dykkere.
Liveaboard
Ordet liveaboard betyder helt præcist, hvad det lover. En liveaboard båd er rent faktisk et flydende hjem eller hotel, hvor dykkere lever om bord. Klassen og standarden af disse både kan variere meget - på samme måde som indkvartering på land kan.
Lukket system
Udstyr, der gør det muligt at dykke uden at lave bobler og lyde. Man kan derfor blive behandlet som en artsfælle af havdyrene. Det kræver dog specialtræning.
Nedstigning
Bevægelse fra overfladen og ned i dybet.
Nitrox
I modsætning til den komprimerede luft, man normalt indånder mens man dykker, er nitrox en blanding med mere ilt og mindre kvælstof, hvilket betyder, at man kan dykke længere tid på visse dybder. Man skal dog være kvalificeret til at dykke med Nitrox, for at bruge det.
Opdrift
Et opadgående pres på en nedsænket genstand, der svare til vægten af det vand, genstanden fortrænger.
Opdriftkontrol
Manipulation af opdrift via BCD eller vejrtrækning.
Pelagiske havdyr
Det åbne havs dyreliv, såsom hajer og djævlerokker, i modsætning til revlevende arter.
Regulator
Det mundstykke, man trækker vejret igennem, og som regulerer luftforsynigen.
Det mundstykke, man trækker vejret igennem, og som regulerer luftforsynigen.
SCUBA
Self-Contained Underwater Breathing Apparatus. Oprindeligt opfundet af Jacques Cousteau og Emile Gagnan i 1942. De brugte en ventil fra en gasdrevet Citroen fra 2. verdenskrig.
Snorkling
Snorkling er hvor man for det meste ligger i overfladen af vandet og kigger ned. Det er mange steder næsten ligeså godt som at dykke med flasker, da man nogle steder kan se utroligt meget blot ved at putte sit hovede under vandet. Det eneste det kræver er en maske og snorkel - og måske et par svømmefødder. Læs mere.
Snorkling er hvor man for det meste ligger i overfladen af vandet og kigger ned. Det er mange steder næsten ligeså godt som at dykke med flasker, da man nogle steder kan se utroligt meget blot ved at putte sit hovede under vandet. Det eneste det kræver er en maske og snorkel - og måske et par svømmefødder. Læs mere.
Strømdyk
Dykning, hvor båden følger efter, mens man driver i en bestemt retning med strømmen. Dette er i modsætning til at svømme i en retning og så vende om for at svømme tilbage til den forankrede båd.
Vægdyk
I modsætning til at flyde over koraller eller en sandbund får man ved et vægdyk spændingen ved at dykke ned langs en væg. Den vil befinde sig ved den ene skulder og udgør normalt er næsten lodret fald ned i dybet. Her har man de bedste chancer for at se større pelagiske havdyr. Mange af de aller bedste dyk er vægdyk, hvor man flyder over afgrunden. En meget betagende oplevelse.
Synes godt om koralrev.dk på Facebook